Yıldız Teknik Üniversitesi
Temiz Enerji Teknolojileri Enstitüsü
2024-2025 Akademik Yılı Güz Yarıyılı Lisansüstü Programlarımıza Başvurular Hakkında
Çevrim içi başvuru başlangıcı: 03.06.2024
Çevrim içi başvuru bitişi: 27.06.2024
Başvurular Öğrenci Bilgi Sistemi-Enstitü Başvuru Sistemi üzerinden gerçekleştirilmektedir. Başvuru için tıklayınız.
- OBS başvuru kılavuzu için tıklayınız.
- T.C. Vatandaşı adaylarımız OBS sisteminde yer alan “TET - T.C. Vatandaşı Lisansüstü Başvuruları 2024-2025 Güz Dönemi" başvuru modülünü seçerek başvurmaları gerekmektedir. Yabancı uyruklu adaylarımız OBS sisteminde yer alan “TET - Yabancı Uyruklu Lisansüstü Başvuruları 2024-2025 Güz Dönemi” başvuru modülünü seçerek başvurmaları gerekmektedir.
- Üniversitemiz öğretim üyelerinden doktora programları için kabul mektubu almış olan T.C. uyruklu adaylar hakkında detaylı bilgiye aşağıdan ulaşabilirsiniz.
- Üniversitemiz öğretim üyelerinden kabul mektubu almış olan yabancı uyruklu adaylar hakkında detaylı bilgiye aşağıdan ulaşabilirsiniz.
- Üniversitemiz lisans programlarını onur, yüksek onur, derece veya üçüncülük derecesinden daha yüksek AGNO ile bitiren lisansüstü programlarımıza kayıt yaptırmak isteyen adaylarımız hakkında detaylı bilgiye aşağıdan ulaşabilirsiniz.
- Üniversitemiz Senatosunun onaylamış olduğu mülakatsız ve kontenjan dışı "2023-2024 Bahar Dönemi YTÜ Yüksek Lisans Mezunları için 2024-2025 Güz Dönemi Doktora Başvurusu" başvuruları OBS sistemi üzerinden çevrim içi başvurmak şartı ile 18.09.2024 tarihine kadar devam edecektir.
- Detaylı başvuru-kayıt takvimi için tıklayınız.
- Başvuru koşulları için tıklayınız.
- Tezli yüksek lisans ve doktora kontenjan bilgileri için tıklayınız.
- Başvuruların değerlendirme kriterleri için tıklayınız.
- Akademik takvim için tıklayınız. Daha sonra ilan edilecektir.
- Giriş sınavı yer ve tarih bilgisi ana sayfamızda duyurular kısmında ilan edilmiştir.
ÖNEMLİ HUSUSLAR
- Bir lisans diploması sahibi veya başvuru tarihlerinde lisans mezunu olabilecek durumda olmalıdır.
- Sayısal veya Eşit Ağırlık puan türünde 55 puandan az olmamak üzere başvurulan program için belirlenen ALES puanına sahip olmak veya Yükseköğretim Kurulu tarafından ALES taban puanına karşılık gösterilen Sayısal veya Eşit Ağırlık puan türünde GRE/GMAT sınav sonucunu elde etmiş olmalıdır. ALES ve ÖSYM tarafından ALES'e eşdeğer kabul edilen GRE ve GMAT sınavları geçerlik süresi 5(beş) yıldır. Enstitümüzde kullanılmakta olan GRE/GMAT - ALES Not Dönüşüm Tablosu için tıklayınız.
- Lisansüstü programlara başvuru yapmış olan adaylarımızdan son başvuru tarihine kadar YÖK sisteminde mezun görünmeyenlerin başvuruları reddedilecektir. Mezuniyeti hak etmiş olup son başvuru tarihine kadar Üniversitesi tarafından YÖK sistemine mezuniyeti henüz işlenmeyen adaylarımızın; mezun olduklarına dair kesin ifade yer alan Üniversitesine ait resmi yazıyı son başvuru tarihine kadar Enstitümüze elden teslim etmeleri gerekmektedir. (Resmi yazı elektronik doğrulanabilir veya ıslak imza ve mühürlü olması gerekmektedir.)
- 04.07.2023 tarihli Senato kararı gereğince; Üniversitemiz lisans programlarında mezuniyet aşamasında olan ancak lisansüstü programlara başvuru sırasında henüz stajını tamamlamamış öğrencilerin, başvuru yapıp kayıt hakkı elde etmeleri durumunda lisans mezuniyetlerin başvuru yaptıkları yılın eğitim öğretim dönemi başlangıcına kadar tamamlanması gerekmektedir. Aksi halde kayıt yapılmayacaklardır. Bu durumda olan adayların başvuru yaptıktan sonra başvuruların son tarihi mesai bitimine kadar (27.06.2024 16.00) Enstitümüze şahsen gelerek dilekçe (dilekçeye ek olarak Öğrenci İşleri Daire Başkanlığından ders yükünün tamamlandığı ve stajın eksik olduğunu gösteren yazı) vermeleri gerekmektedir. Aksi takdirde başvuruları reddedilecektir. Bu kapsamda başvuru son tarihine kadar dilekçe verip başvuruları kabul edilecek öğrencilerin kayıt hakkı kazanmaları durumunda 30.09.2024 tarihine kadar stajlarını tamamlamış ve mezun olmuş olmaları gerekmektedir.
- Yüksek lisans programlarına en fazla 2 tercih yapılabilir. Doktora programlarına ise en fazla 1 tercih yapılabilir. Yapılan tercihlerde tercih sıralaması önemli olup kaydolunmak istenilen öncelikli program ilk tercihte yer almalıdır.
- YTÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği Senato Esasları Gereğince öğretim dili Türkçe olan yüksek lisans programlarına başvuru ve değerlendirme işlemlerinde Yabancı Dil Şartı aranmamaktadır.
- Doktora programlarına başvuracak adaylar YDS'den en az 55 ya da ÖSYM tarafından YDS'ye eşdeğer kabul edilen diğer yabancı dil sınavlarından en az 55'e denk gelen bir puan almış olmalıdır.
- Yabancı uyruklu adayların eğitim-öğretim dili Türkçe olan programlara başvurabilmeleri için Türkiye’de bulunan devlet üniversitelerinin TÖMER/Dil merkezlerinden veya Yunus Emre Enstitüsü’nden alınmış C1 seviyesinde TÖMER sertifikalarını sisteme yüklemeleri gerekmektedir. TÖMER sertifikalarının geçerlik süresi 2 yıldır. Ancak, Türkiye’de bulunan üniversitelerin eğitim-öğretim dili Türkçe olan programlarından lisans ve/veya yüksek lisans mezunu olan yabancı uyruklu adaylar, TÖMER C1 sertifikasından muaftır. Bu durumda olan uluslararası adayların TÖMER C1 sertifikası yerine e-devlet mezuniyet belgelerini ekleyerek başvurularını tamamlamaları gerekmektedir.
- Harç Ücreti ödeme takvimi içerisinde harç borcunu ödememiş olan öğrencilerimiz öğrencilik haklarından yararlanamayacaktır (Örneğin; Tez izleme ara raporu veremez, öğrenci belgesi alamaz, mazereti olsa bile kayıt dondurma ve izinli sayılma talep edemez, vb.). Öğrenim ücretleri ile ilgili bilgilendirme için tıklayınız. Harç ödemeleri ile ilgili soru ve sorunlarınız için harcbirimi@yildiz.edu.tr adresi ile iletişime geçebilirsiniz.
- Asil listede yer alacak adayların kayıt tarihleri içerisinde kayıt yapabilmeleri için YÖK ve YTÜ mevzuatı gereğince başka bir yükseköğretim kurumunda tezli lisansüstü kayıtlarının olmaması gerekmektedir.
- Sorularınız için tet@yildiz.edu.tr adresine mail gönderebilirsiniz.
- Sistemsel sorunlarınız için ise obslu@yildiz.edu.tr adresine mail gönderebilirsiniz.
Yatay Geçiş Başvurusu
Yatay geçiş talebi için OBS sistemine başvuru yapılması gerekmektedir. (Yatay geçiş şartları Senato Esasları Madde 12 için tıklayınız.)
Yatay geçiş başvurularında giriş sınavına katılmak mecburidir.
ÜNİVERSİTEMİZ ÖĞRETİM ÜYELERİNDEN DOKTORA PROGRAMLARI İÇİN KABUL MEKTUBU ALMIŞ OLAN T.C. UYRUKLU ADAYLAR HAKKINDA
Enstitümüz Doktora Programlarına başvuruda bulunarak tez danışmanı olacak üniversitemiz öğretim üyesinden kabul mektubu almış olan T.C. uyruklu adaylar, aşağıda belirtilen evrak ile birlikte 18.09.2024 tarihine kadar kayıt olunmak istenilen programa ait Anabilim dalı başkanlığına şahsen başvuruda bulunmaları halinde; Senato Esaslarında yer alan minimum şartlarını sağlamak koşuluyla kontenjan dışı ve sınavsız olarak, ilgili Anabilim Dalı Başkanlığı görüşü ve Enstitü Yönetim Kurulu Kararı ile kontenjan dışı ve sınavsız olarak kayıt olabileceklerdir.
Dayanak: Üniversitemiz Senatosunun 15.12.2022 tarih ve 2022/10 saylı toplantısında alınan karar
Üniversitemiz Senatosunun 03.01.2023 tarih ve 2023/01 sayılı toplantısında alınan karar
İstenen Belgeler:
Kabul Mektubu: Tez danışmanı olacak YTÜ öğretim üyesi tarafından verilen kabul mektubu.
- T.C. Kimlik Kartı Fotokopisi (Aslı ibraz edilmek üzere)
- 1 Adet Fotoğraf
- Yüksek Lisans Diploması veya E-devletten alınmış elektronik olarak doğrulanabilir Mezuniyet Belgesi
- Yüksek Lisans Transkripti Aslı veya E-devletten alınmış elektronik olarak doğrulanabilir Transkript
- ALES veya GRE Belgesi (Senato Esaslarında belirtilmiş olan minimum puanı sağlamış olmak)
- Yabancı Dil Belgesi (Senato Esaslarında belirtilmiş olan minimum puanı sağlamış olmak)
- Kayıt Talep Dilekçesi
Dokümanlara web sayfamızın dokümanlar kısmından ulaşabilirsiniz.
Son başvuru tarihine kadar evraklarının asıllarını Enstitümüze ibraz etmeleri gerekmektedir. Yabancı Öğrenci Son Başvuru Tarih: 18.09.2024
ÜNİVERSİTEMİZ ÖĞRETİM ÜYELERİNDEN DOKTORA PROGRAMLARI İÇİN KABUL MEKTUBU ALMIŞ OLAN YABANCI UYRUKLU ADAYLAR HAKKINDA
Üniversitemiz Senatosunun 01.02.2022 tarih ve 2022/01 saylı toplantısında alınan karar doğrultusunda,
Enstitümüz Lisansüstü Programlarına başvuruda bulunarak tez danışmanı olacak Üniversitemiz öğretim üyesinden kabul mektubu almış olan yabancı uyruklu adaylar, aşağıda belirtilen evraklar ile birlikte 18.09.2024 tarihine kadar kayıt olabilirler. Kayıt olmak için tercih edilen programa ait Anabilim Dalı Başkanlığına şahsen başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Böylece Yabancı Dil, ALES ve TÖMER şartı aranmaksızın, ilgili Anabilim Dalı Başkanlığı uygun görüşü ve Enstitü Yönetim Kurulu Kararı onayı ile kontenjan dışı ve sınavsız olarak kayıt olabileceklerdir.
İstenen Belgeler:
- Kabul Mektubu: Tez danışmanı olacak YTÜ öğretim üyesi tarafından verilen kabul mektubu.
- Diploma: Mezun olunan lisans ve lisansüstü programlara ait apostilli diploma/mezuniyet belgesi
- Transkript: Mezun olunan lisans ve lisansüstü programlara ait apostilli transkript belgesi
- Pasaport Fotokopisi
- 1 adet fotoğraf
- Üniversite Tanınırlık Belgesi: Lisans ve Lisansüstü programlarından mezun olan yabancı yükseköğretim kurumunun YÖK tarafından tanınırlığını gösterir belge (https://denklik.yok.gov.tr/yu-yukseklisans)
- Kayıt Talep Dilekçesi
Dokümanlara web sayfamızın dokümanlar kısmından ulaşabilirsiniz.
Son başvuru tarihine kadar evraklarının asıllarını Enstitümüze ibraz etmeleri gerekmektedir. Yabancı Öğrenci Son Başvuru Tarih: 18.09.2024
ÜNİVERSİTEMİZ LİSANS PROGRAMLARINI ONUR, YÜKSEK ONUR, DERECE VEYA ÜÇÜNCÜLÜK DERECESİNDEN DAHA YÜKSEK AGNO İLE BİTİREN VE LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARIMIZA KAYIT YAPTIRMAK İSTEYEN ADAYLAR
Lisansüstü programlarına yapılan başvurularda öğrenim gördükleri lisans programını ilk 3 (üç) derece ile tamamlayan Üniversitemiz mezunlarının tezli yüksek lisans veya bütünleşik doktora programlarına kayıtları, kontenjan dışı sınavsız olarak EYK kararıyla yapılabilir.
Ayrıca, aşağıda a, b ve c fıkralarında belirtilen hususları sağlayan Üniversitemiz mezunları da aynı hükümden yararlanırlar.
a) Mezun olunan dönemin akademik yılı tamamlandıysa, aynı akademik yılın bahar dönemini üçüncü dereceyle bitiren mezun ile eşit veya daha yüksek AGNO ile tamamlamış mezunlar
b) Mezun olunan dönemin akademik yılı tamamlanmadıysa, bir önceki bahar döneminde üçüncü dereceyle bitiren mezun ile eşit veya daha yüksek AGNO ile tamamlamış güz dönemi mezunları
c) Yüksek onur derecesi ile mezun olanlar
Bunun yanı sıra, onur derecesi ile mezun olanların kayıtları sadece bütünleşik doktora programlarına kontenjan dışı sınavsız olarak EYK kararıyla yapılabilir.
Yukarıdaki hükümlerde yer alan hususlardan yararlanmak isteyen mezunlarımız, lisans öğrenimlerini en geç sekizinci (4/8) dönemde (Yabancı dil hazırlık öğretimini yarı dönemde tamamlamış öğrencilerin yarıyılları sistemde 4/9 olarak gösterilir ve değerlendirmeye alınırlar) tamamlamış olmaları gerekmektedir. Onur veya yüksek onur ile mezun olanlar için en geç sekizinci (4/8) dönemde mezun olma şartı aranmaz. İlgili lisans mezunlarımızın kontenjan dışı kayıt başvurusu yapılabilmeleri için başvurulan programda alan içi veya alan dışı kontenjan açılmış olması gerekmektedir.
Gerekli Belgeler:
- Başvuru yapmak istediği Lisansüstü Programını belirten Başvuru Formu
- T.C. Kimlik Kartı/Nüfus Cüzdanı
- Onur ve Yüksek Onur derecesi ile mezun olacak öğrencilerinin e-Devlet üzerinden alacakları transkript, Üniversite, Fakülte ve Bölümde derece ile mezun olan öğrencilerin Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’nda Lisans Diploması ile teslim edilen Derece Belgesinin aslı ve fotokopisi
- Lisans Diploması veya E-devletten alınmış elektronik olarak doğrulanabilir Mezuniyet Belgesi
- Lisans Transkripti Aslı veya E-devletten alınmış elektronik olarak doğrulanabilir Transkript
- ALES veya GRE Belgesi (Senato Esaslarında belirtilmiş olan minimum puanı sağlamış olmak)
- Yabancı Dil Belgesi [Senato Esaslarında belirtilmiş olan minimum puanı sağlamış olmak (Öğretim dili Türkçe olan Tezli Yüksek Lisans programları hariç)]
Dokümanlara web sayfamızın dokümanlar kısmından ulaşabilirsiniz.
Son başvuru tarihine kadar evraklarının asıllarını Enstitümüze ibraz etmeleri gerekmektedir. Son Başvuru Tarih: 18.09.2024